Close

19. 6. 2023

UCEEB na Rock for People 2023: FutureFest

Od čtvrtka 8. 6. do neděle 11. 6. 2023 se poblíž areálu letiště v Hradci Králové konal v rámci hudebního festivalu Rock for People také KB Futurefest 2030. Právě zde byly v praxi využity jedny z nejmodernějších inovací v rámci soběstačných staveb, a právě UCEEB zde prezentoval zábavnou formou využívané technologie a predikční modely.

 

FutureFest 2030

Myšlenka FutureFestu se zrodila ve snaze Komerční banky o uhlíkovou neutralitu do roku 2026 a celého festivalu Rock for People do roku 2030.

 

Použité technologie a jejich výhody

Pro bezemisní a stabilní zajištění elektřiny pro festival spolupracuje několik různých technologií: v první řadě to je fotovoltaický systém s instalovaným výkonem výkonem 12,8 kWp. Ten by měl vyrobit okolo 50 kWh denně a je podporován bateriovým úložištěm o kapacitě 30 kWh. Pro vykrytí špiček a pro případ špatného počasí je dalším zdrojem vodíkový generátor H2BASE společnosti DEVINN, přičemž vodík je zajištěn právě díky elektrolýze se zapojením fotovoltaiky. Dopravní obslužnost pro potřeby festivalu pak budou zajišťovat vozy značky Toyota, a to vodíkové, elektrické i hybridní.

Stánek UCEEB – ZDRAVÉ BUDOVY, CHYTRÁ MĚSTA

Náš stánek lákal zejména na optimalizační hry na reálném základě. V případě hry „Ukoj svoje spotřeby“ bylo cílem přesunout provoz spotřebičů v kontextu spotového tarifu tak, abychom za energii zaplatili co nejméně. Další úrovní pak byla hra „Pokročilé hrátky s koulemi„, jejíž cíle bylo navíc obchodovat chytře s energií vyrobenou fotovoltaickými panely a za pomoci bateriového úložiště dosáhnout co nejlepší ekonomiky systému. V tomto směru se stánek stal jakousi živou laboratoří, kde počítačové úlohy řeší přirozená inteligence (jako protiklad té umělé).

 

ODKAZY

Unikátní zóna Komerční banky a Visa zde ukáže budoucnost festivalů

Rock for People – Futurefest

FUTUREPOWER 2030

Festival Rock for People bude v ekologičtějším kabátě